Brottning

På Solna gymnasium är brottning en naturlig del av din skolgång, vilket innebär att du kan satsa helhjärtat på både dina studier och din idrott. Solna gymnasium har ett nära samarbete med AIK Brottning, som är landets framgångsrikaste klubb på seniornivå.

Ansök till NIU brottning

Valet till Nationell idrottsutbildning (NIU) är en separat process och berör inte valet av gymnasieprogram.

Ansökning till vår nationella idrottsutbildning läsåret 2023/2024 öppnar i september 2022. Sista ansökningsdatum är 1 december.

Antagningsprocess NIU brottning

  1. Alla ansökande utvärderas. (AIK Brottning)
  2. De som går vidare i processen kallas till provträning samt intervju med ansvarig lärare.
  3. Besked angående plats på NIU brottning ges senast i början av 2022. Besked ges via mejl.
  4. Elever som ej får en plats får besked via mejl. Eleven skall bekräfta om de vill stå kvar på reservlista. Antagningar från reservlistan sker löpande.
  5. Kom ihåg att den idrottsliga antagningen inte är en garanti för att få en gymnasieplats på skolan.

Om NIU brottning

Solna gymnasium samarbetar med Stockholms brottningsklubbar för att skapa de bästa förutsättningar för elitinriktad träning på skoltid. Träningen sker i AIK Brottnings lokaler i Hagalund med bara en kvarts promenad bort från skolan. I nuläget är AIK Brottning landets framgångsrikaste klubb på seniornivå och producerar många nya nationella och internationella brottare. Som NIU-elev kommer du att komma i kontakt med aktiva seniorlandslagsbrottare och in i en miljö som kommer att gynna dig och din elitidrottskarriär.

Om träningen

Träningen sker på förmiddagen kl. 10.00 – 11.30, tre gånger i veckan, i AIK Brottnings lokaler i Hagalund. Under träningspassen kommer eleverna ha tillgång till två stora brottningsmattor och gymutrustning. Skolan har sina egna tider i hallen, de aktiva seniorbrottarna i AIK kommer att medverka under skolans träningar.

Minst 400 poäng av totalt 2500 ägnas åt idrott i utbildningen. Vid sidan av träningen får du utbildning i näringsfysiologi, idrottspsykologi och andra viktiga områden för elitidrottare.

Träningen planeras utifrån individens egna förutsättningar tillsammans med individen, läraren och klubbtränaren.

Ansvarig lärare Arttu Kalliolevo

Arttu är utbildad idrottslärare samt specialidrottslärare på GIH. Han är ansvarig tränare för ungdomar i AIK Brottning och medverkar i AIK:s seniorlag. Arttu har själv brottats båda i junior- och seniorlandslaget i Finland.

Vid frågor rörande NIU och Solna gymnasium kontakta Katta Laurin, programrektor Nationell idrottsutbildning (NIU) Solna gymnasium.

Kontakta oss

Senast uppdaterad