Aktuellt i Statarmuseet

Välkommen in och sätt dig på sängen en stund - tänk dig hur en statarfamilj levde här för 100 år sedan... Just nu utvecklar vi utställningsrummet men har öppet som vanligt - varje lördag kl 11-16. Alltid fritt inträde! 

Föreställ dig att det bor en familj med tre barn här. Mannen är kördräng och hustrun är mjölkerska. Föräldrarna sover i imperialsängen. Sonen sover i den utdragbara sängen under vägguret och flickorna sover i kökssoffan.

Bostadens inredning grundar sig på intervjuer med människor som bott i eller haft anknytning till Överjärvas statarlänga. Fotografier och föremål har lånats från Solna stads bildarkiv och privatpersoner med anknytning till gården, bland annat vägguret som är skänkt av Marianne Andersson vars morföräldrar bodde på Överjärva gård på 1920-talet.

Arbete pågår!

Just nu pågår arbete med texter och visningsmontrar i utställningsrummet. Här kan du titta på och läsa om statarlivet och de personer som levde och bodde på gården. I vitrinen visas tillfälliga presentationer av statarlivet och gården genom nutida perspektiv. Presentationerna byts ut löpande.

Kajsa-Rultas lekrum

I rummet bredvid hittar du Statarmuseets lekrum för barn. Det används även som en del av Solna Naturskolas kursprogram då alla elever i årskurs 2 i stadens grundskolor blir inbjudna till Överjärva gård för kursen “Statarbarn för en dag”.


Sovrum i statarlägenhet
Senast uppdaterad