Digitalt stöd

I dag finns en uppsjö med digitala stöd som kan underlätta vardagen. Genom denna kanal vill vi inspirera och tipsa om stöd som finns att tillgå digitalt. Varje månad utser vi även månadens app.

Två personer samtalar i telefon, samtidigt som de ser varandra med telefonernas
kamerafunktion. 

Videosamtal över telefon är ett av många digitala hjälpmedel som finns idag.

Telefonen, datorn och surfplattan är alla verktyg som kan förenkla och skapa en mer inkluderande vardag. Mellan mars 2021 och mars 2022 drevs ett projekt på socialförvaltningen med syfte att, bland annat, stötta deltagare och öka den digitala kompetensen hos personer med insatsen boendestöd inom socialpsykiatrin. 

Vi vill genom denna kanal nå ut till många fler för att inspirera och tipsa om digitala stöd för en enklare vardag. 

Internetstiftelsen

På Internetstiftelsen får du kunskap och massor av användbara tips om Internet och det digitala livet i din vardag. Här kan du exempelvis lära dig mer om Internetsäkerhet eller lyssna på olika informationspoddar som svarar på flera av de vanligaste digitala frågorna.

Internetstiftelsen Länk till annan webbplats.

Digitalhjälpen

Post och telestyrelsen har utvecklat en hemsida som heter Digitalhjälpen som ger vägledning och tips för en lättare vardag. Här finns bland annat olika videoguider som ger dig stöd att använda olika plattformars videosamtal.

Digitalhjälpen | PTS Länk till annan webbplats.

Apportalen

På Apportalen hittar du ett brett urval av appar i olika kategorier som syftar till att underlätta din vardag. Här finns bland annat appar som ger stöd inom områdena ekonomi, motivation, planering och struktur.

Apportalen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Månadens app

April Visa Dölj

Happy kids Timer Family Chores

Förvalda 10 minuterstimers kopplade till morgon och kvällsrutiner. Belöning i form av stjärnor efter varje moment. Timer för tandborstning. Appen är på engelska. Vid köp i appen kan exempelvis justeringar på timertider göras.

Appen är gratis.

Ladda ner appen:

Mars Visa Dölj

Too good to go

Denna app syftar till att motverka matsvinn genom att ge översikt över restauranger och matbutiker som har överskott av mat till ett lägre pris. Maten köps direkt i appen och hämtas sedan upp i matbutiken eller i restaurangen.

Appen är gratis.

Ladda ner appen:

Februari Visa Dölj

Time Timer

Denna timer app erbjuder en tydlig urtavla där återstående tid på timern visas både i siffror och i en valbar färg som minskar i storlek i takt med nedräkningen. Du kan spara flera olika timers för olika aktiviteter. Du kan välja både ljud och vibration till larmet och larmet fungerar även om du använder en annan app samtidigt.

Appen är gratis.

Ladda ner appen:

Januari Visa Dölj

Lumeno

En app som ytterst syftar till att rädda liv. Appen främjar användarens förståelse för sitt eget beteende- och tankemönster, ger kontaktuppgifter vid risksituationer, erbjuder verktyg till att hantera tunga perioder och långsiktigt gynna psykisk hälsa. Appen är skapad utifrån kunskap om psykisk ohälsa. Appen ersätter inte vård för psykisk ohälsa, men kan fungera som ett komplement.

Lumeno är helt gratis.

Ladda ner appen:

2022

December Visa Dölj

Antistress

En app som syftar till att förebygga och minska stress. Här erbjuds olika övningar för medveten andning samt en dagboksfunktion där du kan skatta ditt mående och se eventuella förändringar över tid. Det går att välja mellan flera olika språk. Appen är gratis

Ladda ner appen:

November Visa Dölj

Karma

Med appen Karma bidrar användaren till att minska matsvinn genom att köpa mat som blivit över hos restauranger, caféer, bagerier och matbutiker. Maten köps till ett lägre pris direkt i appen och fås genom att visa betalningen för personal på stället. Appen är gratis.

Ladda ner appen:

Oktober Visa Dölj

Any.do

Any.do är en planerings- och kalenderapp för att hantera och organisera dagliga uppgifter, att göra-listor, anteckningar, påminnelser, kalenderhändelser, livsmedelslistor med mera. Appen är gratis.

Ladda ner appen:

September Visa Dölj

Duolingo

En app för dig som på ett lekfullt sätt vill öka dina färdigheter i ett annat språk. Här kan du välja mellan ett 40-tal olika språk som lärs ut genom olika övningar uppdelade i korta lektioner. Utöver nya språkfärdigheter får användaren även poäng för varje avklarad övning. Språket i appen är på engelska. Appen är gratis.

Ladda ner appen:

Augusti Visa Dölj

Matglad

En app för dig som upplever att matlagning kan vara komplicerat, från att komma ihåg alla moment, till att hålla koll på tiden. I denna app leds du stegvis igenom matlagningsprocessen, från att välja recept, till handling av matvaror och tillagningen av maträtten. Appen har över hundra recept och är gratis.

Ladda ner appen:

Juli Visa Dölj

My Therapy

Appen My Therapy ger bland annat användaren möjlighet att få påminnelser om att ta sin medicin och meddelanden när medicinen börjar ta slut. Appen sammanställer även en hälsorapport utifrån information som användaren påminns om att mata in. Rapporten går att skriva ut och ha med som hjälpande underlag vid läkarbesöket. Appen är gratis.

Ladda ner appen:

Juni Visa Dölj

Kivra - Digital brevlåda

I Kivra kan du få din post digitalt från tiotusentals företag och myndigheter, liksom lönebesked och kvitton från flertalet butiker däribland ICA och Åhlens. Ett par fördelar med Kivra är att posten här alltid kommer fram utan fördröjning och dessutom finns tillgängligt på en och samma plats. Appen är gratis.

Länk: kivra.se/privat Länk till annan webbplats.

Ladda ner appen:

Maj Visa Dölj

29k - Appen för mental hälsa

Appen 29k fokuserar på psykisk hälsa och erbjuder stöd att hantera stress, ångest, relationer och mycket annat. Innehållet i appen består bland annat av olika övningar och kurser, möjligheten att ta del av andras erfarenheter och även kommunicera med andra användare i olika grupper. Appen är gratis.

Länk: 29k.org Länk till annan webbplats. (sidan är på engelska men appen finns på svenska)

Ladda ner appen:

April Visa Dölj

Matpriskollen

Appen Matpriskollen ger användaren god överblick över alla erbjudanden från de allra flesta matkedjorna, så du kan hitta bästa priset. Du kan även söka efter recept och skriva inköpslista direkt i appen. Appen är gratis.

Länk: matpriskollen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ladda ner appen:

Mars Visa Dölj

Matlistan
Appen Matlistan underlättar matplanering, inköp & recepthantering.

Länk: www.matlistan.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ladda ner appen:

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad