Vandringsprogram hösten 2022

Promenader är ett enkelt och roligt sätt att motionera i gemenskap med andra. Vid de arrangerade vandringarna går gruppen tillsammans i ett lugnt till måttligt tempo i trevligt samspråk med varandra.

Nu är det äntligen dags att presentera höstens vandringar inom och utanför Solnas gränser. Promenaderna är kostnadsfria och du tar med din egen matsäck som äts på någon fin plats längs vägen. Läs noga igenom vad som gäller för respektive vandring.

Vandringarna som leds av frivilliga eldsjälar är en av seniorträffarnas friskvårdsaktiviteter för att främja hälsa och social samvaro. Höstens program är något reducerat på grund av att vi inte har tillräckligt många ledare. För att vandringarna ska kunna fortsätta behöver vi fler som engagerar sig. Är du intresserad av att leda en vandring, hjälpa till eller har du kanske förslag på nya promenadstråk? Kontakta Frida Wagman eller tala med någon av ledarna i gruppen.

Förebyggande verksamheten erbjuder ett flertal friskvårdsaktiviteter som du kan delta i. Allt är kostnadsfritt, du behöver ingen förkunskap och alla är välkomna. Mer information finns i aktivitetsprogrammet som du kan hämta på stadens seniorträffar och även hitta på stadens hemsida under fliken friskvård för seniorer. Här kan du också anmäla dig till förebyggande verksamhetens nyhetsbrev som kommer ut en gång i månaden.

Häng med!

Kontakt

 • Frida Wagman, verksamhetschef och hälsopedagog
 • Förebyggande verksamheten
 • Telefon: 08-746 31 25
 • E-post: frida.wagman@solna.se

Bra att tänka på inför vandringen Visa Dölj

 • Vattenflaska och/eller termos.
 • Matsäck, då vi alltid stannar och fikar.
 • Bekväma promenadskor som ger stabilitet.
 • Kläder efter väder. Lagerprincipen: Närmast kroppen kläder som andas, exempelvis underställ. Mellanlager för värme. Ytterst: vindtätt material. Vid halt underlag är det bra med broddar och/eller stavar.
 • Det passar bra att ta med stavar på vandringarna. Stavarna ger allsidig träning för hela kroppen och hjälper dig i uppförsbackar.
 • Vid dåligt väder kan vandringen ändras till exempelvis besök på museum och vid extrema förhållanden (storm och spöregn) ställs vandringen in. Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder!
 • Vid soligt väder: solhatt eller keps, solglasögon om du önskar samt solskydd och extra vatten.
 • Vi håller ihop under vandringen. Vandringsledarna håller gruppen samlad. Om du måste avvika från promenaden tidigare, säg till.
 • Under vandringarna ser vi oftast fantastisk natur. Det är därför bra att ta med en liten kamera i fickan.
 • Observera tid och plats för samlingarna inför vandringarna. Tiden anger när gruppen avgår, så tänk på att komma i god tid, då det ofta är tåg eller bussar som ska hinnas med.
 • Kilometerangivelsen i programmet är ungefärlig. De flesta vandringar kan du förkorta, men det kan vara bra att kolla upp innan.
 • Glatt humör susen gör!

Blockhusudden 14 september Visa Dölj

Samling: busstorget vid Solna centrum kl 10.00
Längd: 3,5 km
Ledare: Britt-Marie och Rigmor

Vi åker till Nybroplan och tar SL-båt till Blockhusudden. Vandrar till Tsunamimonumentet där vi rastar för lunch. Fortsätter sedan runt Blockhusudden till bryggan igen och väljer båt eller buss tillbaka till stan. För den som vill gå längre är det bara att fortsätta gå in mot stan efter lunchpausen.

Stolpaleden 21 september Visa Dölj

Samling: busstorget vid Solna centrum kl 10.00
Längd: 3 km
Ledare: Eva och Cecilia

Vi åker med Roslagsbanan och buss till Ensta krog. Promenaden går på skogsstig litet upp och ner (med rötter) till Visinge där vi tar Roslagsbanan tillbaka.

Här hittar du mer information om Stolpaleden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Judarskogen 28 september Visa Dölj

Samling: busstorget vid Solna centrum kl 10.00
Längd: 4 km
Ledare: Irene, Cecilia och Rigmor

Vi vandrar från Åkeshovs slott till sjön Judarn som är en fågelsjö. Omväxlande terräng, mestadels genom skog, kortare sträckor med rötter och stenar.

Monteliusslingan 5 oktober Visa Dölj

Samling: busstorget vid Solna centrum kl 10.00
Längd: 3-4 km
Ledare: Barbro och Eva

Vi åker tunnelbana till Fridhemsplan och vidare med buss till Södermalm. Därefter går vi via Högalidsparken/Högalidskyrkan vidare genom Skinnaviksparken. Därifrån promenerar vi till Monteliusvägen som vi går på och avslutar vid Bastugatan.

Djurgårdsbrunn 12 oktober Visa Dölj

Samling: busstorget vid Solna centrum kl 10.00
Längd: 5 km
Ledare: Irene och Barbro

Från Kungsträdgården vandrar vi till Sjöhistoriska museet där vi gör uppehåll för rast. Därefter fortsätter vandringen till Djurgårdsbrunns Värdshus. Där börjar resan tillbaka till Solna.

Parker i stan 19 oktober - avslutning Visa Dölj

Samling: busstorget vid Solna centrum kl 10.00
Längd: 3 km
Ledare: Rigmor och Britt-Marie

Vi börjar promenaden från Vasaparken, fortsätter mot Observatorielunden vidare till Spökparken och Tegnérlunden. Dagen till ära äter vi lunch på Rydberg Matsal och bar, därefter planerar vi att avsluta i Kungsträdgården. Dagens lunch 130:- inklusive bröd, dryck och kaffe.

Anmälan till Frida Wagman

frida.wagman@solna.se eller 08-746 31 25 senast 12 oktober.

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad