Marklov
Om du gräver bort mycket jord eller fyller på så att markens höjd ändras kan du behöva ansöka om marklov.
Behövs marklov?
Ja, om marknivån ändras med mer än 0,5 meter behöver du alltid ansöka om marklov. I vissa fall kan du även behöva marklov för förändringar som är mindre än 0,5 meter. Det står i så fall i detaljplanen eller i kommunens områdesbestämmelser.
Om du samtidigt ska bygga något som kräver bygglov behöver du inte ansöka om marklov separat. Då hanteras marklovet tillsammans med ditt bygglov.
Lämpliga förberedelser Visa Dölj
Ta reda på vad som gäller för ditt område
Beroende på var du bor har du olika förutsättningar. Börja med att ta reda på om det finns en gällande detaljplan för ditt område eller områdesbestämmelser för din fastighet.
Kulturmiljöinventering
Om din fastighet har kulturvärden eller ligger i ett område med höga kulturvärden finns speciella bestämmelser för vad du får bygga och vilka förändringar du får göra. Läs mer på sidan Kulturmiljöer. Om du är osäker kan du kontakta Solna stads kontaktcenter.
Vad behöver jag skicka in? Visa Dölj
Ritningar
- Situationsplan upprättad på nybyggnadskarta med åtgärdens huvudmått, mått till närmaste tomtgränser och till gräns mot gata, mått till/mellan eventuella byggnader på tomten (även koordinatsatt i större projekt) OBS! Nybyggnadskarta med tillhörande text (detaljplanens bestämmelser) får inte förvanskas och får inte vara äldre än sex månader, kan redovisas i färg för tydligheten. Typ A enligt beställningsformulär. Vid mindre åtgärder kan typ B eller typ C användas beroende på åtgärdens komplexitet.
- Markplaneringsritning /schaktplan upprättad på situationsplan utvisande befintliga och föreslagna marknivåer för schakt.
- Marksektioner utvisande befintliga och föreslagna marknivåer och släntavgränsningar fram till tomtgräns.
Övriga handlingar
- Ansökningsblankett
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. underskriven i original
- Blankett kontrollansvarig
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (KA) underskriven i original
- KA, kopia av giltigt certifikat
- Arearedovisning
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (blankett)
- Översiktlig beskrivning av projektet
- Grundundersökning med utlåtande
- Redovisning av avvikelser från detaljplanen, lista eller ritning
- Kopia bekräftelse ansökan om lantmäteriförrättning (när fastigheten inte stämmer överens med detaljplanen eller inte är bildad ännu)
När får jag börja bygga? Visa Dölj
Startbesked för lov
För att få påbörja din åtgärd måste du ha fått ett startbesked från byggnadsnämnden. Det räcker alltså inte med att du har fått ditt lov beviljat.
Tips och råd Visa Dölj
- Tänk på att en höjning eller sänkning av tomten kan påverka dina grannar. Därför kan det vara bra att prata med dem innan du gör en förändring.
- Olika material leder undan vatten olika bra. Om du till exempel lägger asfalt där det tidigare har funnits gräs kan det påverka dräneringen på din och dina grannars tomt. Detsamma gäller för fyllnadsmassor, olika fyllnadsmassor leder undan vatten olika bra.
- Var noga med att kontrollera vilka ledningar som finns i marken om du ska gräva ut tomten. Du är ansvarig om några ledningar går av, vilket kan vara mycket kostsamt. På www.ledningskollen.se
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du kolla upp var ledningar finns.
Hur ansöker jag?
Kontakta oss
Dela sidan