Ansök om plats

Så här gör du för att söka plats på förskola eller i pedagogisk omsorg. Du kan också läsa om vad som kan vara bra att tänka på i samband med ansökan.

Innan du ansöker

Du kan ställa ditt barn i kö från den dag som barnet har fått ett personnummer. Ditt barn kan börja i förskolan från att det är ett år. Få mer information inför ansökan i Regler för kommunal och fristående förskola samt pedagogisk omsorg i Solna stad Pdf, 122 kB, öppnas i nytt fönster..

Om du eller ditt barn saknar de fyra sista siffrorna i personnumret ansöker du om placering med denna blankett (engelska): Application - Preschool asylum seekers and permit applicant Pdf, 187 kB, öppnas i nytt fönster.

Hitta och välj förskola

Vårdnadshavare i Solna kan välja mellan kommunal förskola, fristående förskola och pedagogisk omsorg. Du kan även välja finsk-svensk avdelning på Thors förskola.

Läs mer om förskolor och pedagogisk omsorg i Solna.

Ansök

Ansök till förskola eller pedagogisk omsorg via e-tjänsten Förskola & skola Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

I e-tjänsten kan du:

  • ansöka om förskola eller pedagogisk omsorg
  • meddela behov av särskilt stöd
  • tacka ja eller nej till erbjudande om plats
  • registrera heltid eller deltid
  • anmäla och uppdatera inkomst
  • ändra kontaktuppgifter
  • ställa ditt barn i kö för att byta förskola eller pedagogisk omsorg
  • säga upp plats.

För att se din ansökan till förskola i e-tjänsten klickar du på fliken ”Alla” och sedan ”Översikt”.

För att ändra i köalternativ/startdatum måste en ny anmälan göras. När du vill lägga till en eller fler verksamheter så måste du rangordna om alla på nytt samt fylla i det önskade startdatumet.

Om du önskar förskoleverksamhet i en annan kommun måste du vända dig direkt till den kommunen eller förskolan. När du fått en plats i en annan kommun ska du meddela Solna stad via blanketten Kontrakt för plats i förskoleverksamhet utanför Solna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som finns i självserviceportalen

Om du ska flytta till Solna läs mer på Kö och platserbjudande.

Tacka ja eller nej

Du får erbjudande om plats via e-post och/eller sms. Erbjudandet registreras även i e-tjänsten Förskola & skola. Du måste svara på erbjudandet inom fem vardagar från den dag du mottagit det. Finns två vårdnadshavare måste båda svara på erbjudandet inom svarstiden. Väljer du att inte svara innebär det att du tackar nej till platsen.

När du tackar ja till en plats förlorar du din plats i kön till övriga alternativ. Om du vill stå i kö för byte till en annan förskola eller pedagogisk omsorg ska du göra en ny ansökan.

Tackar du nej till erbjudande om plats i en kommunal förskola gäller inte längre platsgarantin men barnet har möjlighet att stå kvar i kön. Efter tre avböjda erbjudanden förlorar barnet sin plats i kön.

Senast uppdaterad